Samfunnsviterne er en fagforening for alle samfunnsvitere og humanister, og har en stor andel studentmedlemmer som også engasjerer seg i ulike studentlag på ulike studiesteder.
Høsten 2024 skulle årets studentkampanje gå av stabelen, der målet var å rekruttere 170 nye studentmedlemmer i perioden 15. juli til 30. september. Dette tilsvarte en økning på 18 % fra de 144 nye studentmedlemmene man fikk inn i 2023.
Målgruppen er altså studenter som studerer til mastergrad innen samfunnsvitenskap eller humaniora, ved de studiestedene som tilbyr slik utdanning.
Kampanjeplan
Tidligere år har rekrutteringen i stor grad vært drevet av stands og aktiviteter på studiestedene, støttet av konkurranser og lignende i sosiale medier. Vi ønsket å se på hvordan større digital synlighet, tidligere, ville påvirke resultatene. Kunne vi bygge kjennskap og interesse for Samfunnsviterne FØR studentene kom til studiestedene, og ville det gi en synergieffekt som gjorde at også aktiviteter på studiestedene gikk bedre?
Kampanjeperiodens start ble definert til midten av juli, da mange studenter får svar fra Samordna Opptak om hvor de har kommet inn.
Kampanjeplanen besto derfor av en blanding av digital markedsføring i de kanalene studenter bruker mest (eks TikTok), og fysiske arrangementer på studiestedene (eks stands).
Kreativt konsept
Vår hypotese var at studenter flest ikke tenker at fagforening er noe for dem. De vet ikke at fagforeninger også jobber for studenter, eller hva det vil si å være medlem. Dette ville vi gjøre noe med!
For å lykkes med dette, måtte vi skape oppmerksomhet og sette Samfunnsviterne på studentenes mentale kart.
Vi ville også få fram fordelene ved å være studentmedlem, og ha fokus på å øke kjennskapen og kunnskapen til disse.
Til slutt ville vi naturligvis minne studentene på å melde seg inn.
Overordnet ønsket vi å snakke studentenes språk, og naturligvis visste vi at vi måtte ta kanalenes premisser på alvor.
Løsningen
For å nå fram med budskapene våre, trengte vi en talsperson studentene kunne identifisere seg med, som samtidig hadde evnen til å lage innhold til kanalene som ville treffe. Vi valgte derfor å samarbeide med Simpl, som representerer ulike profiler, og gjennom dem fant vi Binyamin Abdulkadir Mahamoud – som ble vår “stuntreporter”.
Binyamin snakket med studenter “på gata”, og med en god strategi for etterarbeid ble innholdet klippet med effekter og virkemidler vi mente ville treffe målgruppen i kanalene.
Simpl produserte innhold til alle kampanjefasene, som vi deretter distribuerte på TikTok, Snapchat, Meta og Google i henhold til kampanje- og medieplan.
Her er noen eksempler på innhold som ble laget:
Samtidig ble det gjort en formidabel innsats av studentgruppene på fysiske stands ved de ulike studiestedene.
Resultatene
Totalt fikk Samfunnsviterne 265 nye studentmedlemmer i 2024, noe som tilsvarer hele 85 % vekst fra 2023, da man fikk 144 nye studentmedlemmer. Tilsvarende tall fra 2022 var 106 nye studentmedlemmer.
Dermed oppnådde vi hele 95 flere innmeldinger enn målet på 170, noe som tilsvarer 56 % vekst på toppen av måloppnåelse.
Tall fra kanalene
Vi ønsket å utnytte styrkene til de sosiale kanalene. Vi visste at både TikTok og Snapchat var midt i blinken for målgruppen – men å bruke kreativer som er tilpasset kanalene var viktig. Derfor brukte vi Meta som trafikkdrivende kanal, mens på TikTok og Snapchat ønsket vi at folk skulle se videoene våre.
På Snapchat traff vi minimum 50 % av målgruppen vår med en god frekvens. Studentene fikk se annonser som informerte om medlemsfordeler spesifikt for studenter, samt hvor mye studenter kan spare ved å bli medlem hos Samfunnsviterne. Til sammen fikk kampanjen på Snapchat over 2.500.000 visninger til en CPM på under 50 kroner.
Meta ga oss fordelen med å målrette noe mer spesifikt, og med budsjettet vårt traff vi 80 % av målgruppen vår for en CPM på under 30 kroner. Samtidig gjorde vi flere trafikkgenererende kampanjer.
TikTok
På TikTok delte vi inn i trafikk-kampanjer og kampanjer hvor vi ønsket at folk skulle se videoen vår og bli kjent med Samfunnsviterne. Her ønsket vi å nå ut til studenter. Med over 3 millioner visninger på branding-kampanjen vår, med en CPM på 20 kroner, fikk vi bred rekkevidde og god frekvens blant en viktig målgruppe. Det var på branding-videoene størst andel av budsjettet ble lagt – men også trafikkampanjen hadde en over gjennomsnittlig klikkfrekvens (CTR) for kanalen.